Različiti tipovi ekrana pametnih telefona na tržištu

rinnadewatasari 11/04/2023 1419

Ekran je jedan od suštinskih elemenata svakog novog pametnog telefona. Do ovoga je zato što ekran komunicira sa softverom i radi razne stvari. Sa toliko različitih tipova prikaza pametnih telefona, može biti nejasno kako oni utiču na vaše korisničko iskustvo. Novi telefoni sa više ekrana se izlaћu skoro svakodnevno, i od presudnog je znaиaja za njih pre kupovine jednog. Srećom po vas, da biste bili sigurni da ćete saznati više o ekranu, ovaj članak će zaokružiti uobičajene tipove ekrana pametnih telefona dostupnih na tržištu.

Različiti tipovi ekrana pametnih telefona na tržištu  

Objašnjeni ekrani pametnog telefona


Tehnologija ekrana je jedna od primarnih stvari koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine novog pametnog telefona. Danas postoji dosta tipova ekrana koji se koriste u pametnom telefonu. U nastavku detaljnije pogledajte zajedničke displeje.


TFT-LCD (Tanki filmski tranzistor) displej


TFT LCD jednostavno znači Thin Film Transistor Liquid Crystal Display. Prepoznat je kao najčešći tip i najjeftiniji od displej jedinica koje se mogu naći na mobilnim uređajima. TFT LCD nudi bolji kvalitet slike i veće rezolucije od LCD-ova ranije generacije, ali korisnici imaju tendenciju da iskuse slabu vidljivost na direktnoj sunčevoj svetlosti ili oblastima sa prekomernom svetlošću. Obično veliki TFT ekrani troše više energije i samim tim nemaju duže trajanje baterije. Pošto su ovi ekrani jeftiniji za proizvodnju, ove ekrane najčešće vidite na budžetskim telefonima, telefonima sa funkcijama i donjim pametnim telefonima. Pored toga, TFT LCD-ove se koriste i u ekranima beležnice.


IPS-LCD (prebacivanje na mestu) ekran


Drugi tip ekrana pametnog telefona koji ćemo objasniti je IPS LCD. In-Placing Switching ili IPS su trenutno najbolji LCD-ovi na tržištu. Oni su superiorniji od TFT-a zahvaljujući nekom zapaženom napretku, kao što su široki uglovi gledanja, niska potrošnja energije i visokokvalitetna rezolucija. Međutim, oni su skuplji za proizvodnju i nalaze se samo na višim pametnim telefonima. Pametni telefoni koji koriste IPS LCD ekrane isporučuju sjajne slike kvaliteta sa poboljšanim trajanjem baterije.  


Različiti tipovi ekrana pametnih telefona na tržištu  

OLED (Organic Light-Emitting Diode) Displej


Da li ste ikada čuli za OLED ekran? OLED se odnosi na Organic Light Emitting Diode, napredniju tehnologiju za prikaz mobilnih telefona i monitora. OLED displej se sastoji od organskog materijala na bazi ugljenika koji se nalazi između dva dirigovana lista koji se nazivaju anoda i katoda. Glavna prednost elektroluminiscentnog materijala u OLED displeju je u tome što može da proizvede sopstveno svetlo, tako da ne zahteva zadnje svetlo. Kada se ekran OLED pametnog telefona dodirne, dva dirigujuća lista šalju odvojene porudžbine operativnom sistemu na bržim istokom. Osim toga, OLED je mnogo bolji od LCD-a u smislu boje i svetline. Na primer, pametni telefon mate 50 huawei, opremljen OLED ekranom, ima svetlije boje, bolju rezoluciju, lakšu težinu i širi ugao gledanja.


AMOLED (Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode) Displej


AMOLED kompletna forma označava Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode. Ovaj tip OLED ekrana za mobilne telefone sve više dobija na popularnosti u vrhunskim delovima pametnih telefona. AMOLED ekrani imaju sve karakteristike OLED ekrana, kao što su brilijantna reprodukcija boja, lagana i veća svetlina. Štaviše, oni su vidno živopisniji od TFT ekrana i imaju manju potrošnju energije zahvaljujući crnoj boji koju proizvodi OLED koji je isključen. Uz to, određeni proizvođači počeli su da koriste AMOLED tehnologiju u digitalnim fotoaparatima i medijskim plejerima.


Završne reči


Najbolje bi bilo da provedete dovoljno vremena u izboru displeja dok kupujete novi pametni telefon. Pošto je ekran više od ekrana pun reči i slika, tako komunicirate sa tehnologijom koja vam je bliska. Znate za nekoliko ekrana koje danas koriste pametni telefoni. Opcija je sada na vašim rukama kada je u pitanju izbor omiljenog ekrana.Latest: 5 načina na koje pametni satovi mogu da poboljšaju produktivnost

Next: Leverage the Power of Your Smartphone: The Top Six Benefits